Supplementsblad til bogen om Rom Flyveplads

Maribo, fredag d. 20. juni 1986

Der blev, i efteråret 1942, foretaget belastningsprøver af flyvefeltet på Rom.

Disse prøver bestod i, at en TUNGT LASTET Heinkel 111 (med blå/hvid underside og mørkeblå overside og krop og sideror, dog var "klappen" på sideroret malet snehvid) startede og landede i alle mulige vinkler på flyvefeltet i Rom. Afprøvningen foregik FORTRINSVIS i regn og ruskvejr og sjældent i godt vejr. Den til forsøgene anvendte Heinkel havde specielt forstærket understel og lasten bestod i sandsække lastet inden i kroppen og gulmalede, sandfyldte bombeattrapper ophængt i bombestolene udvendigt. Vingestrukturen var i følge flyvemekanikerne på Rom også specielt forstærket og på halehjuls"benet" var der 2 ekstra fjedre. Flyets besætning bestod ALTID kun af 1 mand, nemlig piloten (som danskerne på pladsen betragtede som en særlig dygtig mand, da han jo altid fløj i det mest forrygende, dårlige vejr, og ganske bevidst tilstræbte "voldsomt hasarderede landinger" med sit tunge fly.

Det var, fortæller min meddeler, meget spændende at iagttage disse forsøg "selvom det var rigtigt møgvejr", når de foretoges! Når Heinkelen startede i skyer af regn og kaskader af vand omkring hjulene i det våde græs, var det flot at se. Men navnlig landingerne kaldte på tilskuernes gys. Når det fuldtlastede fly, med tændte projektører og landingslys kom ud af regntykningen og blev sat hårdt og brutalt ned på græsbanen, var det imponerende at se på. Heinkelpiloten prøvede jo på alle mulige måder, om han kunne slå hul i den ellers helt plane græsplæne, der udgjorde start og landingsbanen på Rom. Men alle forsøg, min hjemmelsmand overværede personligt som dem, han hørte om,  gik godt. Flyvefeltet holdt overalt til den hårde medfart, det blev udsat for - og det samme gjorde Heinkelen. Efter hver landing blev flyvefeltet meget nøje kontrolleret for, om der skulle være opstået hjulspor i græstæppet? Samtidig kontrollerede et par flyvemekanikere om Heinkelens hjulstel havde taget skade? Såvel ingeniørerne fra Bauleitung som flyvepladsens officerer var meget interesserede i disse forsøg, og iført store regnfrakker gennemgik de ganske langsomt hver hjulstribe i græsset som Heinkelen havde afsat fra hjulene tog jorden til hvor flyet var standset. Det dårlige vejr generede tilsyneladende ikke disse tyskere?

Flyvemekanikerne fortalte danskerne, at forsøgene blev gennemført for at konstatere, om Rom kunne bruges af store, tunge fly til LEJLIGHEDSVISE OPERATIONER, og forsøgene viste, at det kunne den! (ved store fly forståes her højst HE.111. - DO.215/17 og JU.88). Forsøgsflyet blev også brugt på de andre danske flyvepladser, hvor der var "jordbaner", fortalte flyvemekanikerne deres danske venner.

SLUT

referat af telefonsamtale tirsdag d. 10.juni 1986 kl. 18.27-18.37, hvor jeg, JN, blev ringet op af en, der har læst min bog om Rom flp.

med venlig hilsen, Jørgen Nielsen